همه چیز در مورد اتواسکلروز
اتواسکلروز (Otosclerosis) به معنی رشد غیرطبیعی و تدریجی استخوان در گوش میانی است. اصطلاح اتواسکلروز مشتق از دو لغت یونانی اتو ( به معنی گوش ) و اسکلرو ( به معنی سفت و سخت ) است.
اتواسکلروزیس یا سخت شدگی و چسبندگی استخوانچه های گوش، بیماری پیش رونده ای بوده که در آن کلسیم در استخوانچه های گوش میانی رسوب کرده و باعث سخت شدن و عدم انعطاف آنها میشود. به نظر میرسد ابتدا یک مرحله رشد استخوان اسفنجی و پرعروق در کانون های مختلف اسخوانچه ها و سپس اسکلروز استخوانی داریم که موجب چسبیدن استخوانچه رکابی به دریچه بیضی حلزون میشوند و بدین ترتیب مانع عملکرد طبیعی استخوانچه رکابی که مسئول انتقال صداست شده و از این طریق سبب کاهش شنوایی مزمن انتقالی (Chronic conductive hearing loss) میشوند.
استخوانچه رکابی کوچکترین استخوان درون بدن است که برای تکمیل درست و دقیق پروسه پیچیده شنیدن باید بتواند آزادانه حرکت کند. در یک گوش طبیعی، ارتعاشات صوتی از گوش خارجی وارد مجرای گوش شده و در آنجا به پرده صماخ(پرده تمپان) برخورد می کنند و باعث حرکت پرده گوش می شوند که به نوبه خود به ترتیب به سه استخوانچه کوچک گوش میانی شامل چکشی، سندانی و رکابی منقل می شوند. هنگامیکه استخوانچه رکابی حرکت کند، سبب حرکت مایع گوش داخلی می شود و روند تحریک عصب شنوایی را آغاز می کند. عصب شنوایی انرژی صوتی را به مغز منتقل کرده و سبب شنیدن صوت می شود هر گاه هر یک از اجزای این روند دچار اختلال شوند، شنوایی فرد دچار مشکل خواهد شد.
- اتواسکلروزیس مهم ترین اختلال لابیرنت استخوانی و استخوانچه رکابی است که فقط انسان ها را متاثر کرده و یکی از رایج ترین علل کاهش شنوایی اکتسابی در بزرگسالان میباشد. این بیماری در سنین بین ۱۵ تا ۴۵ و معمولاً در حدود ۲۰ سالگی شروع میشود. معمولاً ابتدا از یک گوش آغاز میشود ولی نهایتا هر دو گوش را مبتلا میکند. در زنان شایع تر از مردان است و در حاملگی ممکن است سیر آن پیشرفت زیادی داشته باشد. علامت اصلی اتواسکلروزیس کاهش شنوایی به تدریج پیشرونده است .