right-logo

جستجو

main-logo

  • تلگرام
  • اینستاگرام

چه انتظاراتی از یک کلینیک شنوایی و شنوایی شناس باید داشته باشید:

چه انتظاراتی از یک کلینیک شنوایی و شنوایی شناس باید داشته باشید:

یک کلینیک شنوایی باید فضایی مناسب، آرام و مطمئن داشته و از تجهیزات بروز و کالیبره (تنظیم شده) برای انجام تستهای شنوایی استفاده کند. ادیولوژیست باید به حد کافی وقت برای انجام مراحل آزمایش و مشاوره داشته باشد تا مراجعه کننده با آرامش خاطر سوالاتی که در ذهن دارد عنوان کند و جواب مناسب را بشنود. حق هر مراجعه کننده است که اطلاعات کامل در مورد مشکل شنوایی و موارد دیگر نظیر سمعک در اختیارش گذاشته شود. بطور کلی مراحل ارزیابی شنوایی مراجعین به یک کلینیک شنوایی استاندارد به این صورت می باشد:

در مرحله اول، متخصص شنوایی شناس از فرد مراجعه کننده در رابطه با مشکلات شنوایی که دارد سوالاتی را مطرح می کند. سوالاتی نظیر: علت مراجعه، سن، شغل و ... سپس با درنظر گرفتن این اطلاعات، ادیولوژیست کانال گوش فرد را بوسیله اتوسکوپ مورد بررسی قرار میدهد تا از تمیز بودن کانال گوش از ترشحات و سالم بودن پرده گوش مطمئن شود. سپس آزمایش تیمپانومتری برای بررسی عملکرد گوش میانی و پرده گوش انجام می شود. بعد از انجام این آزمایش و اطمینان از اینکه پرده گوش کاملا سالم است، نوبت به انجام ادیومتری میرسد.

ادیومتری درون اتاقک آکوستیک انجام می شود و قبل از شروع، توضیحات کاملی از نحوه انجام این آزمایش به فرد داده می شود.بطور کلی ادیومتری شامل تستهای زیر می باشد:

  • تست PTA – Pure Tome Audiometry (آزمایش تون خالص)
  •  تست Pure Tone Air Conduction (آستانه های هوایی)
  •  تست Pure Tone Bone Conduction (آستانه های استخوانی)
  •  تست Speech Audiometry – (آستانه گفتاری)
  •  تست SDS – Speech Discrimination Score (درصد تشخیص گفتار)
  • تست Pure Tone Air Conduction – (آستانه تون خالص هوایی)

برای انجام این تست، ابتدا هدفون بر روی دو گوش فرد قرار داده می شود و هر گوش بطور مجزا آزمایش می شود. در این آزمون، صدای تون خالص شبیه صدای بوق در فرکانسهای ۲۵۰Hz, 500Hz, 1000Hz, 2000Hz, 4000Hz, 8000Hz درشدتهای مختلف به گوش فرد ارسال می شود و کمترین شدت صوتی که فرد قادر به تشیص آن می باشد به عنوان آستانه هوایی آن فرکانس در نظر گرفته می شود.

تستSpeech Audiometry

بعد از انجام تست PTA، ادیولوژیست میانگین شدت سه فرکانس ۵۰۰Hz, 1000Hz و ۲۰۰۰Hz را محاسبه کرده و بدین ترتیب میانگین آستانه گفتاری فرد (SRT یا SAT) بدست می آید. با اضافه کرده ۳۵ دسیبل به این عدد، آستانه شنوایی راحت فرد محاسبه می شود و کلماتی دو سیلابی نظیر "مادر"، "ماشین"، "جنگل" و ... با این شدت برای فرد توسط ادیولوژیست خوانده می شود. شدت صدای ارسالی توسط ادیولوژیست به تدریج کاهش پیدا کرده و کمترین شدتی که فرد قادر به تشخیص کلمات می باشد، به عنوان آستانه گفتاری فرد در نظر گرفته می شود.

تست SDS

برای انجام این آزمایش، شدت دستگاه ادیومتری بر روی آستانه شنوایی راحت فرد (میانگین آستانه گفتاری + ۳۵ دسیبل) تنظیم شده و ۲۵ کلمه تک سیلابی نظیر "آب"، "باد"، "خاک"، "نفت" و ... توسط ادیولوژیست برای فرد خوانده می شود. هر پاسخ صحیح به کلمات خوانده شده، شامل ۴ امتیاز می باشد که در مجموع ۱۰۰ امتیاز بصورت درصدی برای ۲۵ کلمه در نظر گرفته می شود. به عبارتی دیگر، اگر فرد به تمامی کلمات پاسخ صحیح بدهد، میزان SDS فرد برابر با ۱۰۰ درصد خواهد بود و به ازای هر پاسخ نادرست، ۴ درصد از ۱۰۰ درصد SDS کاسته می شود. هر چقدر SDS فرد به ۱۰۰ نزدیکتر باشد، نشاندهنده سالم بودن عصب شنوایی می باشد.

تست Pure Tone Bone Conduction (آستانه تون خالص استخوانی)

ابتدا وسیله ای فلزی که اصطلاحا به آن تل باند گفته می شود، بر روی استخوان برجسته پشت گوش قرار داده می شود و بوسلیه دستگاه ادیومتری، صدای تون خالص شبیه بوق در فرکانسهای ۲۵۰Hz, 500Hz, 1000Hz, 2000Hz و ۴۰۰۰Hz در شدت های نزدیک آستانه های هوایی بدست آمده ارسال می شود که این صداها باعث مرتعش شدن تل باند شده و در نتیجه با این روش، حلزون شنوایی (سلولهای حسی شنوایی) بطورمستقیم تحریک شده و از فرد درخواست می شود با شنیدن صدای بوق، پاسخ دهد. به تدریج شدت صوت توسط ادیولوژیست کاهش پیدا میکند و کمترین شدت صوتی که فرد قادر به شنیدن آن می باشد، به عنوان آستانه استخوانی فرد ثبت می شود. با مقایسه آستانه های استخوانی و هوایی می توان نوع افت شنوایی را تعیین کرد و بسته به نوع افت شنوایی و معاینات انجام شده توسط ادیوبوژیست، فرد یا برای انجام درمانهای دارویی و پزشکی به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع داده می شود و یا اینکه با بررسی شکل ادیوگرام و شدت افت شنوایی توسط ادیولوژیست، مناسبترین نوع سمعک برای فرد تحویزمی شود.

به روز كردن سمعك:

مانند تمام وسايل الكترونيكي ‌سمعكها نيز روز به روز پيشرفت مي كنند و همواره محصولات جديدي وارد بازار ميشود. اگر شما طي 3 تا 5 سال اخير سمعك خود راعوض نكرده ايد پيشنهاد مي شود به اديولوژيست مراجعه و با او در اين باره مشورت نمائيد.

نکات بسیار مهم

دقت داشته باشید، که همواره گرانترین سمعک، بهترین نیست. در صورتیکه آزمایشات ادیومتری با دقت و حوصله فراوان انجام نشود، اطلاعات نادرستی برای انتخاب نوع سمعک بدست می آید که این امر باعث می شود که حتی گرانترین و پیشرفته ترین سمعکها نیز نتوانند، نیازهای شنیداری فرد را مرتفع سازند و فرد لذت خوب شنیدن را هیچگاه درک نخواهد کرد.

  •  اطمینان حاصل کنید که در همان جلسه اول تنظیم سمعک، احساس رضایت از شنیدن را بطور کامل داشته باشید و نباید صدای فرد و همچنین صدای سوت سمعک باعث آزار شما شود.
  • تمامی سمعکهای ارائه شده در این مرکز دارای گارانتی دو تا پنج سال می باشد.

اگر می خواهید بدانید که میزان شنوایی شما تا چه اندازه خوب است، کافیست به ده سوال زیر پاسخ دهید. در انتها اگر پاسخ شما به سه سوال از ده سوال زیر مثبت باشد، با ما تماس بگیرید.

  • آیا هنگام صحبت با دیگران، صحبتهای آنها را بطور ناواضح و به شکل زمزمه می شنوید؟
  •  آیا اطرافیان شما به شما گفته اند که باید حرفهایشان را برای شما چندین بار تکرار کنند تا شما متوجه بشوید؟
  •  آیا صدای افرادی که پشت سر و یا بغل دست شما نشسته اند را به سختی می شنوید؟
  •  آیا شنیدن صدای فردی که بصورت پچ پچ با شما صحبت می کند، برای شما دشوار است؟
  •  آیا شنیدن صداهای بلند نطیر صدای کودکان، پرندگان و آلات موسیقی برای شما دشوار است؟
  •  آیا صحبت با دیگران در محیطهای شلوغ و پر سر و صدا نظیر رستوران برای شما دشوار است؟
  •  آیا از هم صحبتی با افراد به دلیل نشیندن صدای آنها، خودداری می کنید؟
  •  آیا افراد خانوده و یا دوستان شما به دفعات به شما گوشزد کرده اند که صدای تلویزیون و یا رادیو تان را کم کنید؟
  •  آیا هنگام صحبت با تلفن، صدای طرف مقابل را به سختی می شنوید؟
  • آیا در تشخیص جهت صدا مشکل دارید؟

منوی موبایل سایت