right-logo

جستجو

main-logo

  • تلگرام
  • اینستاگرام

روند تجویز و تنظیم سمعک

روند تجویز و تنظیم سمعک

مقدّمات تجويز و بكارگيري سمعك :

چنانچه فكر مي كنيد كم شنوا هستيد و از سمعك مي توانيد بهره مند شويد لازم است به متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه نموده تا پس از معاينه و بررسي علت كم شنوايي ،‌شما را به اديولوژيست ارجاع دهد،و يا اينكه مستقيماً به كلينيك شنوايي مراجعه نماييد . اديولوژيست متخصص تجويز سمعك است و وي با ارزيابي شنوايي و پس از آن تعيين درجه و نوع كم شنوايي سمعك مناسب را انتخاب مي كند . انتخاب سمعك با مشاوره و معرفي انواع سمعكها انجام مي شود.
خوشبختانه با توجه به پيشرفت هاي شگرفي كه در ساخت وسايل كمك شنوايي صورت گرفته است در حال حاضر راههاي زیادی برای کمک به افراد کم شنوا وجود دارد . گرچه فقط برخی از مشکلات شنوایی با مصرف دارو و یا جراحی بهبود می یابند ولی بسیاری از افراد با استفاده از سمعک و سایر وسایل کمک شنیداری مي توانند مشکل کم شنوایی خود را جبران کنند. شنوايي شناس (اديولوژيست) بعد از تعیین دقیق ماهیت کم شنوایی و كسب اطلاعاتی در مورد نحوه ی زندگی فرد با توجه به نوع نیاز او ، بهترین سمعکی را که به وي کمک خواهد کرد انتخاب مي كند.

بعد از انتخاب سمعک مراحل بعدی آغاز می شود:

تهیه قالب اولیه از گوش بیمار برای تهيه قالب اولیه، خمیر مخصوصی در داخل مجرای گوش بیمار قرار داده می شود. این خمیر به تدریج (حدود10 دقیقه) سفت شده و به شکل کانال گوش فرد درمی آید. این روش برای شنوایی یا پرده گوش خطری نداشته و درد نیز ندارد. قالب تهیه شده برای ساخت قالب اصلی گوش بیمار به لابراتوار ساخت ارسال می شود. معمولاً به فاصله یک هفته تا 10 روز قالب اصلی تهیه می گردد با آماده شدن قالب، جلساتی جهت تنظیم سمعک و امتحان قالب روی گوش بیمار تعیین می گردد. در این جلسات ادیولوژیست سمعک را تنظیم کرده و نحوه ی استفاده از سمعک را شرح می دهد. شنیدن صدای جدید و یا صداهایی که مدتها نمی شنيدید تنظیم سمعک فرآیندی وقت گیر و طولانی است . با کهولت سن فرد بتدریج صداهایی را نمی شنود و خود فرد از این تغییر و حذف آگاه نیست ، صداهایی مثل صدای قدمها یا موتور یخچال . با گذاشتن سمعک فرد این صداها را مجدداً می شنود و از نظر وی این صداها جدید بنظر می آیند و برای عادت کردن به آنها به وقت نیاز دارد . این فرآیند و واکنش کاملاً طبیعی است . فرد به مرور یاد می گیرد که چطور با این صداها کنار آمده و در واقع به آنها توجه نکند. برنامه زمان بندي بسياري از افراد به سرعت خود را با سمعك تطبيق مي دهند. اما در برخي افراد شنيدن صداهاي تازه و جديد، بسيار خسته كننده است. لذا در ابتدا بايد به تدريج از سمعك استفاده كرد يعني زمان بكارگيري اين وسيله را اضافه نمود تا زماني كه بتوان در تمام طول روز از سمعك استفاده كرد. نظام بندی خواستها بخاطر داشته باشید که سمعک در بسیاری از شرایط به شما کمک می کند ، ولی برخی موارد و شرایط وجود دارد که کماکان با بکارگیری این وسیله نیز اشکالاتی وجود دارد .
اولاً باید انتظارات خود را معقول نمود و در ضمن بدانید که در جلسات پی گیری یا تنظیم مجدد این اشکالات اصلاح گردیده و شما بتدریج به هدف خود می رسید یعنی ایجاد ارتباط درست و معقول در تمامی شرایط. شنيدن در محيط هاي پر سر و صدا افراد طبيعي نيز در محيط هاي پرسرو صدا براي شنيدن با اشكال روبرو هستند كه به طبع اين مشكل در افراد دچار افت شنوايي با شدت بيشتري ديده مي شود. راه حل هايي براي حل اين مسئله وجود دارد: مثال:

1. كم كردن سر وصداي اضافي (مثل خاموش كردن تلويزيون)
2. صحبت نكردن از فواصل دور مثلاً اتاق مجاور
3. تمرين صحبت با دوستان در محيط هاي نسبتاً شلوغ مثل رستوران
4. تلاش براي تمركز بيشتر و بهتر بر روي صداهايي كه به دنبال شنيدن آن هستيد.

در صورتی که به تایید پزشک متخصص گوش و حلق و بینی، درمانی اعم از دارو یا جراحی وجود نداشته باشد، تنها راه حل ممکن، جبران کم شنوایی با سمعک است. بنابر قوانین ، تنها مرجع مجاز برای تجویز سمعک، فیتینگ و تنظیم آن متخصصان شنوایی شناسی هستند.
متخصص شنوایی بر اساس نوع و میزان دقیق کم شنوایی، سن، موقعیت اجتماعی، نیازهای فرد کم شنوا و البته بودجه ی وی، از بین سمعک های متنوع و متعدد، مدل های مناسب را به فرد معرفی می کند و قابلیت های مختلف آن ها را توضیح خواهد داد.
پس از قالب گیری و فیتینگ سمعک بر گوش فرد، سمعک بر اساس کم شنوایی وی تنظیم می شود. به خاطر داشته باشید که سمعک های مدرن امروز قابلیت های تنظیمی بسیار بالایی دارند و یک ادیولوژیست خبره امکانات زیادی برای تنظیم سمعک به نحو دلخواه شما در اختبار خواهد داشت.
در پایان ذکر این نکته اهمیت دارد که زمانی سمعک برای فرد کم شنوا حداکثر بهره را خواهد داشت که روند تجویز و تنظیم سمعک توسط متخصص شنوایی بادانش و باتجربه صورت گیرد.

برای تست شنوایی وقت ملاقات بگذارید:

گوش های شما توسط متخصص شنوایی شناس مورد معاینه قرار خواهد گرفت تا علل فیزیکی و احتمالی ممکن مورد معاینه قرار گیرند عللی همچون تجمع موم گوش، عفونت و ... . تست شنوایی برای ارزیابی توانایی گوش شما در تشخیص صداهای مختلف در فرکانس های متفاوت صورت می گیرد . کل فرآیند در حدود یک ساعت به طول می انجامد بدون هیچ گونه درد و ناراحتی و این وضعیت به متخصص شنوایی شما کمک می کند تا مناسب ترین را ه کار را متناسب با نیازهای شنیداری شما پیدا کند.هر سوالی که دارید بپرسید و سعی کنید بسیار آرام و راحت باشید . هر چه متخصص شنوایی شما بیشتر در باره شما بداند راحت تر به شما کمک خواهد کرد.

سمعک خود را انتخاب کنید

بسته به نتیجه تست شنوایی شما، متخصص شنوایی بهترین راهکار مناسب را متناسب با نیازهای فردی به شما پیشنهاد خواهد کرد. در خصوص راه های موجود تحقیق و بررسی کنید حتی می توانید سمعک ها را با یکدیگر مقایسه کنید . گاهی لازم است تا با بیمه درمانی خود هماهنگ کنید و میزان هزینه ای که بیمه متقبل می شود را بدانید.متخصص شنوایی شناس شما بهتر از همه می داند که راه کار مناسب کدام است اما تصمیم نهایی به عهده خود شماست .

تهیه قالب اولیه از گوش بیمار

برای تهيه قالب اولیه، خمیر مخصوصی در داخل مجرای گوش بیمار قرار داده می شود. این خمیر به تدریج (حدود10 دقیقه) سفت شده و به شکل کانال گوش فرد درمی آید. این روش برای شنوایی یا پرده گوش خطری نداشته و درد نیز ندارد. قالب تهیه شده برای ساخت قالب اصلی گوش بیمار به لابراتوار ساخت ارسال می شود.
در صورت انتخاب سمعک ، لازم است تا قالب گوش متناسب با ساختار گوش شما ساخته شود. که در واقع شبیه سازی کامل کانال گوش است. قالب گوش شما به سازندگان سمعک ارسال می شودتا سمعک شما مطابق با قالب طراحی شود. در این جا قالب گوش با دقت بسیار طی چند روز ساخته می شود.

برنامه ریزی برای فیتینگ

ملاقات بعدی شما با متخصص شنوایی شناس برای تنظیم سمعک خواهد بود تنظیمات سمعک با کمک کامپیوتر بر اساس اودیوگرام و نظرات شخصی شما صورت می پذیرد. متخصص شنوایی شناس شما نحوه عملکرد سمعک را به شما آموزش خواهد داد و اینکه در محیط های مختلف چگونه به بهترین نحو ممکن بشنوییم.همچنین نحوه قرار دادن و گذاشتن سمعک نگهداری و تمیز کردن آنرا خواهید آموخت.

مراجعات بعدی

سمعک خود را برای چند روز در محیط اطراف به طور منظم بر گو ش های خود قرار دهید. ممکن است مایل به یادداشت برداری و ثبت احساسات خود از شنیدن صداها باشید. بر اساس اینکه چگونه صداهای اطراف را در روز می شنوید. متخصص شنوایی در صورت نیاز تنظیمات اضافی را بر روی سمعک انجام خواهد داد.

از شنیدن دوباره صداها لذت ببرید:

عادت به شنیدن صداها از طریق سمعک اندکی زمانبر است و به صبر و شکیبایی نیاز دارد. احتمالا باید یاد بگیرید تا صداهای ناخواسته را نشنوید دقیقا همان عادتی که در حین شنیدن صداها ی طبیعی داشتید. مهم است که واقع بین باشید و انتظار 100 درصد شنوایی در هر موقعیتی را نداشته باشید.

منوی موبایل سایت