right-logo

جستجو

main-logo

  • تلگرام
  • اینستاگرام

کشف داروی جدیدی برای درمان وزوز گوش و بهبود آستانه شنوایی در بیماران کم‌شنوا

کشف داروی جدیدی برای درمان وزوز گوش و بهبود آستانه شنوایی در بیماران کم‌شنوا

 

 

وزوز گوش یا تینیتوس(Tinnitus) احساس شنیدن هرگونه صدایی در گوش و یا سر بدون وجود منشا خارجی است که بخودی خود بیماری نیست، بلکه از علایم شایع و ناراحت کننده برخی بیماری های گوشی یا علامت بیماری زمینه‌ای مانند کم شنوایی به خاطر کهولت سن، ضربه صوتی/ فیزیکی به گوش، اختلال سیستم گردش خون و... محسوب می‌شود. این وضعیت شایع یکی از معضلات مردم است که شیوع بالایی در همه دنیا دارد و اغلب حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد، با صنعتی شدن کشورها شیوع این بیماری گسترده شده، در این حالت، فرد به طور دائم صدای مزاحمی را در طول شبانه روز می‌شنود که این امر موجب کاهش کیفیت زندگی فرد همچون خواب و فعالیت روزانه خواهد شد.


وزوز گوش تاکنون بطور قطعی قابل درمان نبوده و مکانیسم‌های بیماری‌زایی آن هنوز خیلی مشخص نشده است ولی عدم تعادل میان مکانسیم‌های تحریکی و مهاری در مغز در این عارضه دخالت دارند. اما در جدیدترین خبرها، گروهی از محققان کشور با همکاری پژوهشگران کشورهای روسیه و آلمان طی پروژه تحقیقاتی سینرژی با عنوان "بررسی ساختاری و عملکردی بخش زیر قشری مغز در منطقه شنوایی در مدل حیوانی؛ قبل و بعد از مداخل داروییNP۳" موفق به تولید دارویی از جفت انسانی برای درمان "وزوز گوش" شدند و نتایج این مطالعات در فاز انسانی نشان داد که این دارو علاوه بر قابل تحمل شدن وزوز گوش در مبتلایان، موجب بهبود آستانه شنوایی در افرادی که کم شنوایی پیشرونده دارند، شده است. تمرکز این پروژه درمان دارویی وزوز گوش در مدل حیوانی با استفاده از داروی NP۳ است. داروی Np۳ یک ماده محافظت کننده عصبی به نام Neuroprotective و مجموعه‌ای از پروتئین‌های مختلف رشدی است که از جفت انسان جداسازی می‌شود و طبق نتایج این دارو بر روی سیناپس‌ها اثرگذار است و ارتباط عصبی را بهبود می‌بخشد.


همچنین مطالعات الکترو فیزیولوژی در فاز حیوانی با انجام تست (ABR) Auditory Brainstem Response نشان داد که به طور معناداری در فرکانس‌های مختلف، در سطح آستانه‌های الکتروفیزیولوژی شنوایی در ساقه مغز بهبود ایجاد شده است. با توجه به اینکه در فاز حیوانی این طرح، نتایج امیدبخشی حاصل شده، این امید را ایجاد کرده است که در فازهای بعدی این مطالعات، به نتایجی برسیم که بتوانیم این دارو را در اختیار مردم قرار دهیم.


اجرای کارآزمایی‌های بالینی


در مورد اجرای فاز انسانی، بطور داوطلبانه ۱۸ بیمار مبتلا، که وزوز گوش و یا کم شنوایی پیشرونده داشتند، داروی NP۳ را به مدت یک ماه بصورت موضعی دریافت کردند و نتایج نشان داد که درصد بالایی از آنها وزوزشان کنترل و یا قابل تحمل شد و در برخی تا ۵ دسی‌بل آستانه شنوایی بهبود یافت.

 

  • افرادی که در این مطالعات کم شنوایی پیشرونده داشتند، نه تنها از روند پیشرفت کم شنوایی شان جلوگیری شد، بلکه آستانه شنوایی نیز بهبود یافت. ضمن آنکه تمایز گفتاری و شنوایی این بیماران نیز بهتر شد، این نتایج در فاز مطالعات اولیه بوده و لازم است کارآزمایی‌های بالینی بر روی تعداد بیشتری از مبتلایان انجام شود.


نتایج به دست آمده حاکی از درمان بیش از ۵۰ درصدی در فاز انسانی است و امیدواریم با انجام فازهای بعدی کارآزمایی‌های بعدی، داروی NP۳ را بعنوان داروی درمان تینیتوس معرفی کنند. به طور کلی نتایج این تحقیقات نشان داد که این دارو بر کاهش معنادار پاسخ‌های رفتاری وزوز گوش و تعدیل سیستم‌های تحریکی و مهاری در مسیرهای شنوایی مرکزی مؤثر است و اثر نوروپروتکتیوی این ماده کاملا تایید شده و در انسان نیز تا حدی وزوز را از بین برده است.

 

  • امیدواریم این دارو به عنوان داروی محافظت کننده اعصاب وارد بازار شود، چراکه نه تنها در درمان وزوز گوش تاثیر دارد، بلکه برای بازسازی کبد، کاهش آلرژی، سلامتی در دوران پیری، کاهش سندرم ناتوانی مزمن، کاهش استرس، بهبود خواب و همچنین برای درمان سکته‌های مغزی مؤثر است که تحقیقاتی در زمینه مورد آخر نیز در جریان است. لازم است تاکید شود که داروی تولید شده در این طرح چون از جفت انسانی تهیه می‌شود و حاوی بیش از ۸۰۰ پروتئین و عوامل رشد و هورمون‌های مختلفیست، هیچگونه عوارضی ندارد.

 

منوی موبایل سایت