رابطه پوکی استخوان با شیوع کم شنوایی بخصوص در زنان
پوکی استخوان (Osteoporosis) و کاهش تراکم استخوان یکی از شایع ترین مشکلات در میانسالی هستند که متاسفانه در ایران، زنان بالای 50 سال بسیاری به آن مبتلا هستند، معضلی درد آور که عوارض بی شماری به دنبال دارد و علاوه بر استخوان ها بر سیستم قلبی عروقی، مغز و شنوایی نیز تاثیر میگذارد که یکی از عجیب ترین تبعات آن کم شنوایی و یا حتی ناشنوایی بصورت موقت است. تاثیر مخرب پوکی استخوان بر گوش ها و سیستم شنوایی امری محرض است، چراکه با کاهش تراکم استخوان و تغییرات متابولیکی میتواند باعث دمینرالیزیشن 3 استخوانچه کوچک گوش میانی و استخوان حلزون (کوکلئا) شده که در نهایت منجر به بروز کم شنوایی میشود. توجه به چنین ارتباطی از زمانی آغاز شد که پزشکان دریافتند اغلب افرادی که دچار پوکی استخوان شده اند به طور همزمان از کم شنوایی هم شکایت دارند.
- در همین راستا، محققان مرکز پزشکی دانشگاه پکن، بر روی بیش از 10000 بیمار که در سال های 1999 تا 2008 به پوکی استخوان مبتلا شده بودند مطالعه و آنها را با بیش از 32000 فرد سالم مقایسه کردند. در پایان سال 2011، به این نتیجه رسیدند که بیش از 76 درصد از مبتلایان به پوکی استخوان دچار ناشنوایی ناگهانی شده اند. در واقع یافته های دانشمندان نشان میدهد، در حدود نیمی از افرادی که ناشنوایی ناگهانی را تجربه کرده اند، دوباره توانایی شنیدن را از دست خواهند داد، اما در بیش از 85 درصد افرادی که پوکی استخوان را کنترل یا درمان کرده اند، کم کم حس شنوایی باز میگردد و این اتفاق دیگر رخ نمیدهد. همچنین مطالعه دیگری نشان داد خطر ابتلا به کم شنوایی حسی عصبی ناگهانی در افراد مبتلا به پوکی استخوان دو برابر نسبت به سایرین بیشتر است!
اما به تازگی پژوهشگران جهت بررسی ارتباط بین پوکی استخوان و افزایش خطر ابتلا به کم شنوایی در زنان، اطلاعات پزشکی حدود 144000 زن را در طی 34 سال بررسی کردند و البته همه شرکت کنندگان علاوه بر انجام تست هایی جهت تخمین آستانه شنوایی، هر 2 سال یکبار به پرسشنامهای در رابطه با حس شنوایی شان پاسخ میدادند.
نتایج یافته ها نشان داد زنانی که دچار پوکی استخوان یا کاهش تراکم استخوان هستند ۴۰ درصد بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به کم شنوایی حسی عصبی خفیف تا شدید قرار دارند، بعلاوه طبق تحقیقات مصرف داروی بیس فسفونات (bisphosphonate) نیز تأثیری در روند ابتلا به کم شنوایی نداشته (بیس فسفونات بیشتر برای بیماران مبتلا به پوکی استخوان تجویز میشود و معمولاً مانع از دست دادن توده استخوانی بدن میشود.)، البته باید مطالعات بیشتری در این زمینه صورت گیرد تا مشخص شود آیا نوع، میزان دوز مصرفی و زمان مصرف بیس فسفونات تأثیری بر کاهش خطر ابتلا به کم شنوایی دارد یا خیر! بعلاوه از آنجایی که مصرف کلسیم و ویتامین D جهت پیشگیری از بروز پوکی استخوان بسیار مؤثر هستند، پژوهشگران درصددند بدانند که آیا مصرف آنها تاثیری در بروز کم شنوایی دارد یا خیر!
- و در آخر
باید بدانید که بطور کلی پیروی کردن از یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم، تحرک بدنی و ورزش کردن، عدم استعمال دخانیات، عدم مصرف مشروبات الکلی، حفظ وزن متعادل و... خطر ابتلا به کم شنوایی مخصوصا در سنین بالا را کاهش میدهد.