ارتباط کم خونی ناشی از فقر آهن و کم شنوایی
کم شنوایی در بالای 15 درصد از افراد جامعه گزارش شده است، در حالیکه این رقم برای افراد بالای 65 سال به 65 درصد و افراد بالای 85 سال به 80 درصد میرسد. پژوهش های قبلی عوامل بسیاری مانند بالا بودن چربی خون، فشار خون، کشیدن سیگار، دیابت، مشکل تیروئید، چاقی و... را در ابتلا به کم شنوایی موثر دانستند.
اما به تازگی محققان به کشف ارتباط بین کم خونی ناشی از فقر آهن (IDA (Iron Deficiency Anemia و کم شنوایی(مخصوصا از نوع حسی عصبی)، پرداختند و طبق یافته های مطالعات جدید، افراد مبتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن(یعنی کاهش سطح آهن و گلبولهای قرمز خون) بیش از دو برابر سایر افراد در معرض ابتلا به کم شنوایی قرار دارند.
- فرضیه های زیادی در اینکه چرا کم خونی ناشی از فقر آهن با کم شنوایی در ارتباط است، مطرح میباشد، بطور کلی آهن برای عملکرد طبیعی همه اندام های بدن و من جمله سیستم شنوایی ضروریست و کمبود آن، منجر به کم خونی و در نتیجه کاهش هموگلوبین (پروتئینی که مسئول رساندن اکسیژن به بافتهای بدن است) و كاهش اكسیژنرسانی به سلولهای مویی در گوش داخلی میشود، همچنین کمبود آهن میتواند تولید میلین را مختل کرده و بر عملكرد این سلولها تأثیر منفی غیر قابل بازگشتی بگذارد که در نهایت منجر به كم شنوایی میشود.
در مطالعه ای محققین کسانی که کم خونی ناشی از فقر آهن و آنهایی که مشکلات شنوایی داشتند را مورد بررسی قرار دادند و اطلاعات مربوط به شنوایی و میزان هموگلوبین و فریتین خون(پروتئینی در خون كه به آهن متصل میشود و با اندازهگیری آن میزان آهن خون مشخص میشود) بر روی بیش از 300هزار بزرگسال با رنج سنی 21-90 و میانگین 50 سال در 4 سال متوالی مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس نتایج بدست آمده، شیوع کم شنوایی 6/1 درصد و کمخونی ناشی از فقر آهن حدود 7 درصد در این افراد گزارش شد در حالیکه 4/3 درصد از افرادی که به کم خونی ناشی از فقر آهن مبتلا بودند کم شنوایی نیز داشتند.
بر این اساس آنها دریافتند خطر کم شنوایی حسی عصبی در فردی با کم خونی ناشی از فقر آهن، 82 درصد بیشتر از فردی بدون کم خونی میباشد و اگر کم خونی ناشی از فقر آهن نقش مهمی در کم شنوایی داشته باشد، شاید بتوان با درمان به موقع و مناسب شانس بهبود شنوایی را افزایش داد ولی در حال حاضر شواهد قطعی وجود ندارد که درمان کم خونی ناشی از فقر آهن میتواند شنوایی را بهبود بخشد و این فقط یک ارتباط احتمالی بین فقر آهن و کم شنوایی است که هنوز ثابت نشده و انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری میباشد.
- در آخر ذکر این نکته مهم است که افراد دارای ضایعات شنوایی باید از نظر کمخونی ناشی از فقر آهن بررسی شوند تا در صورت وجود کمخونی، به موقع درمان شوند و اثرات منفی بیشتری بر شنوایی شان نداشته باشد. همچنین یک رژیم غذایی سالم و مغذی که همه ویتامین ها و املاح مورد نیاز روزانه بدن را فراهم کند برای سلامت کلی جسمانی، عملکرد مناسب ارگان ها و سلامت گوش ها و شنوایی هر فردی مهم میباشد.