یکی از مشکلات مزمن سلامتی سالمندان، کاهش شنوایی وابسته به سن میباشد و یکی از مهمترین تغییرات وابسته به سن در پردازش شنوایی مرکزی، اختلال در شنوایی دایکوتیک میباشد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیرات استفاده از سمعک در سالمندان با استفاده از آزمون تصادفی اعداد دایکوتیک و آزمون حافظه دایکوتیک کلامی شنیداری میباشد و از آنجاییکه بروز ساخت پذیری در سالمندان پس از مداخلات پردازشی محتمل میباشد انتظار این است که سالمندان پس از استفاده از سمعک عملکرد بهتری در مهارتهای مرکزی که دراین پژوهش جنبه شنوایی دایکوتیک آنهامطرح است نشان دهند.
- دراین مطالعه که بصورت مقطعی مقایسهای انجام شد، آزمونهای تصادفی اعداد دایکوتیک و آزمون حافظه دایکوتیک کلامی شنیداری برروی20 فرد دارای افت شنوایی(8 مرد و 12 زن) 65 تا 80 سال صورت گرفت، بدین صورت که برای 10 نفر از آنها سمعک تجویز شد و برای10 نفر دیگر هیچ مداخله ای صورت نگرفت، پس ازگذشت 2 ماه مجددا همه تست ها تکرار گردید و نتایج دو گروه با استفاده از آزمون Tبرای دو نمونه مستقل مورد مقایسه قرار گرفت.
در مقایسه درون گروهی برای امتیاز آزمون دایکوتیک حافظه شنوایی-کلامی مجموع گوش راست و چپ در گروه شاهد قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری وجود داشت(0.000) و برای امتیاز آزمون حافظه گوش راست و چپ و آزمون تصادفی اعداد دایکوتیک در هیچکدام از گروه ها تفاوت معناداری وجود نداشت. در مقایسه بین گروهی دو گروه با سمعک و بدون سمعک تفاوت معناداری در میانگین حافظه راست(p=0.774) و میانگین دایکوتیک راست(p=0.246) مشاهده نگردید، ولی برای مجموع حافظه راست و چپ، در دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت(p=0.003).
- نتایج این مطالعه نشان داد که در سالمندان با افت شنوایی، استفاده از سمعک عملکرد حافظه دایکوتیک شنوایی-کلامی را تاحدودی بهبود میبخشد.