ارتباط کرونا با تغییر حجم ماده خاکستری مغز و تاثیر آن بر شنوایی
براساس مطالعه جدیدی که توسط محققان دانشگاه ایالتی و موسسه فناوری جورجیا انجام شده است حجم ماده خاکستری مغز در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که تحت روش اکسیژن درمانی قرار گرفته و تب را تجربه کردهاند در لوب پیشانی مغز کاهش یافته است. یافتههای این مطالعه نشان داد که کاهش حجم ماده خاکستری مغز با میزان وخامت حال بیماران مبتلا به کووید-۱۹(حتی 6 ماه پس از ترخیص از بیمارستان) ارتباط دارد.
- ماده خاکستری برای پردازش اطلاعات در مغز حیاتی است و غیرطبیعی بودن حجم ماده خاکستری ممکن است بر عملکرد و ارتباط نورونها تأثیر بگذارد، این مطالعه نشان میدهد ماده خاکستری در شبکه قدامی میتواند یک منطقه اصلی برای درگیری مغز در اثر ابتلا افراد به کووید-۱۹ باشد.
محققان این مطالعه اسکن توموگرافی کامپیوتری، سن، جنسیت و بیماری ۱۲۰ بیمار دارای علایم عصبی از جمله ۵۸ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ حاد و ۶۲ فرد که به کووید-۱۹ مبتلا نبودند را تجزیه و تحلیل کردند. آنها از تحلیل مورفومتری مبتنی بر منبع استفاده کردند. طبق گفته اولین نویسنده این مطالعه، علم نشان داده که ساختار مغز بر عملکرد آن تأثیر میگذارد و غیر طبیعی بودن بخشهایی از مغز که در تصویربرداری مشخص میشود، به عنوان یکی از تاثیرهای اصلی کووید-۱۹ شناخته شده است.
تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد ماده خاکستری مغز بیمارانی که حال آنها در اثر ابتلا به این بیماری بسیار وخیم بوده، کاهش یافته است. گفتنی است حجم ماده خاکستری در بیمارانی که تحت اکسیژن درمانی قرار گرفته بودند نیز در مقایسه با بیمارانی که اکسیژن درمانی دریافت نکرده بودند، نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته بود. ماده خاکستری مغز بیمارانی که تب داشتند نیز در مقایسه با بیمارانی که تب را تجربه نکرده بودند، به طور قابل توجهی کاهش یافته بود.
- نتایج نشان میدهد کرونا ممکن است از طریق تب یا کمبود اکسیژن بر مغز و قشر پیشانی- گیجگاهی تأثیر بگذارد و باعث کاهش ماده خاکستری قشر مغز بشود، که تغییرات ماده خاکستری در ناحیه پیشانی مغز ممکن است علاوه بر بروز اختلالات شنوایی مرکزی/محیطی (مانند کم شنوایی، تینیتوس(وزوز گوش) و...) زمینه ساز ظهور اختلالات خلقی و عصبی - روانی نیز باشد.