«نوروپاتی شنوایی» در کودکان
یکی از بیماریهای خاص شنوایی که متأسفانه مردم اطلاعات کمی در مورد این بیماری دارند، عارضه «نوروپاتی شنوایی» یا «آسیب عصب شنوایی» است. در این نوع اختلال سلولهای شنوایی کار خودشان را درست انجام میدهند و این عصب است که مشکل دارد، زیرا عصب باید سیگنالها را از حلزون گوش بگیرد و تحویل مغز دهد که متاسفانه اختلال در این ناحیه سبب مشکل میشود.
عوامل زیادی از ژنتیک یا وراثت گرفته تا پیرگوشی میتوانند در ایجاد این آسیب دخیل باشند. به عنوان مثال از عوامل ایجاد این آسیب، مسمومیتها به ویژه با داروهای شیمیایی یا اتوتوکسیک، زردی در کودکان به خصوص در کودکانی که به دلیل زردی بستری میشوند و خونشان عوض میشوند، میباشد.
- خوشبختانه در مبحث غربالگری شنوایی، نوزادانی که به دنیا میآیند همگی تحت آزمایش OAE قرار میگیرند، ولی توصیه میکنیم والدینی که نوزادشان با وزن پایین به دنیا آمده، زردی بالایی دارند و به خصوص به دلیل زردی خونشان عوض شده و همچنین نوزادانی که پدر و مادر ارتباط فامیلی دارند، حتما علاوه بر آزمایش OAE آزمایش ABR را هم انجام دهند و برای انجام این آزمایش کافی است به کلینیک شنوایی و ادیولوژیست مراجعه کنید. انجام این آزمایش سریع انجام میگیرد و با چسباندن چند الکترود روی سر کودک و بررسی عصب، ادیولوژیست متوجه میشود عصب وضعیت نرمال دارد یا خیر.
به مدد پیشرفتهایی که در زمینه شنوایی رخ داده و مطالعات بیشتر، امروزه تا ۹۸ درصد این کودکان را میتوان درمان کرد البته این کودکان باید تحت مراقبت ویژه قرار گیرند و به متخصصان مربوطه ارجاع داده شوند تا با بررسیهای انجام شده تشخیص داده شوند. اگر زردی نوزاد خوب نشده یا وزنش کم است باید تحت مراقبتهای پزشکی قرار گیرد تا این عارضه برطرف شود که معمولاَ در اکثر مواقع این عارضه برطرف میشود، ولی در موارد کمی که عصب شنوایی آسیب میبیند و احتمال بهبود ندارد ما وارد درمان ادیولوژیک میشویم و برای این کودکان سمعک تجویز میکنیم و یا کاشت حلزون را انجام میدهیم.
- کودکانی که دچار آسیب عصب شنوایی شدند بعد از تشخیص بلافاصله وارد فرآیند توانبخشی شنوایی میشوند و این توانبخشی باعث میشود این کودکان بتوانند از سمعک تجویز شده استفاده کنند و یا کاشت حلزون برایشان صورت گیرد. خانوادهها باید بدانند آسیب عصب شنوایی جز سختترین و پیچیدهترین بیماریهای شنوایی است، ولی این موضوع به این معنی نیست که قابل درمان نباشد؛ مواردی داریم که کودک با تجویز سمعک، کاشت حلزون و توانبخشی شنوایی توانسته مثل یک کودک عادی رشد کند، بشنود و به کمک دستگاه های پیشرفته ای که برایشان تجویز میکنیم این عارضه درمان شود.