سمعک شامل چه اجزایی است؟
سمعکهای معمولی از ۵ قسمت اصلی تشکیل شدهاند؛ میکروفن، آمپلیفایر، مبدل صوت، پیچ تنظیم صدا و باتری. سمعک، صدای محیط را تشدید میکند و آن را به صورت امواج صوتی به گوش ارائه میدهد.
چه کسانی به سمعک نیاز دارند؟
هر فرد مبتلا به کاهش شنوایی که افت شنوایی وی به حدی رسیده باشد که باعث اختلال در برقراری ارتباط با محیط پیرامون شود، نیازمند استفاده از سمعک است. فناوری امروز امکان آن را فراهم آورده که تقریبا اغلب مبتلایان به کاهش شنوایی، قادر به سودبردن از یکی از انواع سمعکها باشند.
سمعک چند نوع است؟
سمعک انواع زیادی دارد اما انواع پرکاربردتر سمعکها عبارتند از سمعکهای پشت گوشی،سمعکهای داخل کانال گوش، سمعکهایی که کاملا داخل مجرای گوش قرار میگیرند (نامرئی)، سمعکهای هدایتکننده صدا از سمت سالم(کراس) و سمعکهای شبیه به رادیوی جیبی.
علت سوت زدن سمعک چیست؟
کم بودن فاصله میکروفن با مبدل صوت سمعک، وجود موم در مجرای گوش و چفتنشدن قالب سمعک در مجرای گوش از علتهای اصلی سوتزدن سمعک هستند.
برای افزایش عمر باتری سمعک چه کار کنیم؟
میتوان در زمان استفادهنکردن از سمعک، خصوصا هنگام خواب دریچه محل جاگذاری باتری را بدون خارج کردن آن باز کرد.
برای تمیزکردن سمعک از چه روشی استفاده کنیم؟
آب، دشمن وسایل الکتریکی است بنابراین بهترین راه برای تمیزکردن بدنه سمعک استفاده از یک دستمال خشک است. در انواع سمعک پشت گوشی میتوان قالب را از خود سمعک جدا و پس از شستشو با آب گرم و صابون و خشک کردن کامل مجددا آن را به سمعک متصل کرد.
استفادهکنندگان از سمعک با مشکل موم گوش چه کنند؟
استفادهکنندگان از سمعک باید همیشه مراقب موم گوش خود باشند چون با وارد کردن سمعک به گوش ممکن است موم گوش به داخل رانده شود و روی پرده صماخ تجمع یا اینکه سوراخ سمعک را مسدود کند. استفادهکنندگان از سمعک باید از متخصص گوش و حلق و بینی یا ادیولوژیستها برای پاکسازی مرتب گوش خود کمک بگیرند. به هر حال به هیچوجه نباید از گوش پاککن استفاده کرد. انواع مختلفی از محافظهای موم برای سمعکها وجود دارد.
استفادهکنندگان ازسمعک در صورت بروز گوشدرد چه کنند؟
گاهی اوقات گوشدرد ناشی از اندازه نامناسب یا چفتنشدن قالب سمعک یا حرکت نامناسب فک است اما ترشح چرکی همیشه علامتی هشداردهنده است که میتواند ناشی از عفونتهای مجرای گوش از جمله عفونتهای قارچی یا پارگی پرده صماخ باشد. در صورت بروز چنین مشکلی حتما به پزشک مراجعه کنید.
استفادهکنندگان از سمعک چگونه با تلفن صحبت کنند؟
میتوان هنگامی که به صحبت فردی از پشت تلفن گوش میکنید محل میکروفن گوشی را با انگشت مسدود کنید تا از انتقال صدای محیط به داخل گوشی و تشدید آن جلوگیری شود.
عمر یک سمعک چقدر است؟
بطور متوسط، سمعکها بسته به چگونگی نگهداری و ساختار شیمیایی خاص بدن شما ، حدوداً 5-3 سال قابل استفاده هستند. در صورتیکه تغییرات شنوایی شما آرام و تدریجی باشد، سمعک را میتوان بر اساس آن تنظیم نمود. به خاطر داشته باشید که ممکن است نیاز های ارتباطی شما تغییر یابد اگر تغییر فاحشی در شنوایی یا سبک زندگیتان ایجاد شود ممکن است به یک سمعک با کیفیت بالاتری نیاز داشته باشید.
چه افرادي كم شنوايي را درمان مي كنند؟
شنوايي شناسان: متخصصاني با درجه كارشناسي، كارشناسي ارشد و PhD هستند كه براي ارزيابي، مشاوره، تجويز سمعك و گاهاً درمان مشكلات شنوايي تخصص يافته اند . متخصصين گوش وحلق وبيني : در زمينه تشخيص، درمان و جراحي بيماريهاي گوش ، گلو و بيني تخصص دارند .
پزشك عمومي: اختلالات و بيماري هاي گوش و سيستم هاي وابسته به شنوايي را معاينه و درمان مي كند .
در صورتي كه فكر مي كنيد بيماري خاصي باعث كم شنوايي تان شده و يا مي خواهيد بدانيد كه آيا جراحي به بهبود شنوايي شما كمك مي كند يا نه، بهتر است با متخصص گوش و حلق و بيني مشورت كنيد.
چگونه مي توانيم متوجه مشكل شنوايي شويم؟
در بيشتر مواقع كاهش شنوايي به صورت تدريجي و بدون هيچ گونه درد و ناراحتي رخ مي دهد. بنابراين اغلب اطرافيان فرد كم شنوا بدون كشف اين مشكل، ناخواسته خودشان را با شرايط وي وفق مي دهند. به منظور كشف كم شنوايي به سوالات زير پاسخ دهيد:
1- آيا اغلب از ديگران خواستار تكرار صحبت ها هستيد؟
2- آيا در پيگيري مكالمات، هنگامي كه بيش از دو نفر هستيد با مشكل مواجه مي شويد؟
3- آيا براي بهتر شنيدن مجبور هستيد كه به صورت گوينده نگاه كنيد؟
4- آيا به نظرتان افراد زير لب و با عجله صحبت مي كنند؟
5- آيا شنوايي شما در محيط هاي شلوغ مثل: رستوران، مراكز خريد، اتاق كنفرانس و... بيشتر دچار مشكل مي شود؟
6- آيا در شنيدن صداي كودكان و بانوان مشكل داريد؟
7- آيا تمايل داريد صداي تلويزیون و راديو را بيش از پيش زياد نماييد؟
8- آيا سوت يا صداي اضافي در گوش خود احساس مي كنيد؟
آيا اگر مشكل شنوايي داشته باشيد، پزشك معالج به شما خواهد گفت؟
از آنجاييكه بيشتر افراد كم شنوا در محيط هاي آرام، راحت مي شنوند و مطب پزشكان اغلب آرام است پزشكان خود به خود به اين نقص پي نمي برند. تنها متخصصين شنوايي شناسي، با انجام آزمون هاي سنجش شنوايي ميزان كم شنوايي و نوع آن را تشخيص داده و در صورت نياز، سمعك مناسب شما را انتخاب و تجويز مي كنند.
علل كاهش شنوايي چيست ؟
علت هاي زيادي براي كاهش شنوايي وجود دارد. يكي از مهم ترين آنها قرارگيري در معرض صداهاي بلند به مدت طولاني است. دلايل مادرزادي، ژنتيكي، ضربه سر يا گوش، بالا رفتن سن، استفاده از داروهاي خاص يا درمان سرطان از عمده ترين علل كاهش شنوايي است.
آيا تنها افراد مسن دچار كم شنوايي مي شوند؟
كاهش شنوايي مي تواند در هر زماني و در هر سني رخ دهد. در حقيقت بيشتر افرادكم شنوا (65%) در سنين زير 65 سال قرار دارند. در آمريكا 6 ميليون كم شنواي 44-18 ساله و 5/1 ميليون دانش آموز كم شنوا وجود دارد.